Idemo na odmor u Plomin luku



PLOMIN
 Na staroj cesti Rijeka-Pula, 12 km prije Labina smjestio se na 168 metara visokom brijegu iznad istoimenog zaljeva Plomin Luka. Plomin je atraktivan zbog kulturnopovijesne baštine i vidikovca s kojeg se pogled pruža prema Velim vratima na Kvarneru, otoku Cresu i Riječkom zaljevu.

   Plomin je nekada bio poznat kao gradić vrsnih pomoraca, ribara i trgovaca dok u današnje doba postaje odredište brojnih turista iz cijelog svijeta, koji dolaze kako bi mogli uživati u čarima i ljepoti Plominskog zaljeva, ali i u njegovoj bogatoj kulturno-povijesnoj ostavštini

Među jedne od nezaobilaznih spomenika baštine u Plominu svakako moramo spomenuti crkvu svetog Jurja Starog koja je nastala u 11. stoljeću i u sklopu koje se nalazi treći sačuvani romanički zvonik u Istri.




Na kućama su grbovi starih plominskih obitelji. Najznačajniji objekat je jednobrodna crkvica sv.Jurja Starog iz 11. st. Nekad je to bila župna crkva. Na južnom zidu crkvice je ulomak ploče s rustičnim kasnoantičkim prikazom Silvana na kojoj je kasnije, u 11. st, uklesan glagoljski natpis – Plominski natpis.

Također skriva blago velike povijesne važnosti za razvoj hrvatske književnosti na svojem zidu, Plominski zapis, koji je najstariji zapis na glagoljici iz tog doba. 


 
Iako je plominska kulturalna baština jedan od najvažnijih čimbenika zbog kojeg  turisti odlučuju posjetiti ovaj gradić, na ulazu u užu Istru, on svakako nije i jedini.

 Jer osim uživanja u osjećaju povratka u neka prošla vremena, Plomin se diči i svojom bogatom gastronomskom ponudom, mogućnostima za odmor i uživanje daleko od užurbanog ritma i stresa koju donosi svakodnevnica. 


Plomin vam pruža mnoštvo mogućnosti za zabavu i provod te smještaj kod domaćina koji će vas obasuti ljubaznošću i pažnjom za cijelo vrijeme vašeg boravka u jednom od njihovih smještaja.  

Prošetajte stazama prošlosti, kako bi vam vaš odmor u sadašnjosti ostavio neutežanu želju uvijek iznova posjećivati Plomin u budućnosti.
 

    Istarski vidikovac s kojeg pogled obuhvaća cijeli Kvarnerski     zaljev, Cres i Lošinj

                                  Vidikovac  1964 godine

                       Tito u posjetu Plominskom vidikovcu
                                
                                    13. rujna 1967. godine

Vidikovac danas

                                                  

                                        Plominski zaljev

 

PLOMIN LUKA

 Plomin Luka , malo ali živo ribarsko mjesto u koje svakodnevno uplovljavaju ribarski brodovi sa obiljem bijele i plave ribe.Zaljevska je voda također bogata ribom (brabcin , orada , jegulja i mnoga druge), te je time pravi raj za sportske ribolovce.

 






Plomin je zanimljivo odredište za ljubitelje prirode koji žele uživati u plavo-zelenim pejzažima, strmoj obali i lijepim pogledima na more.


Ako volite duže šetnje uz more



 Plomin Luka sada ima i novu šetnicu uz samu obalu cca 3000 metara.

Plaža u Plomin Luci
idealna za djecu 





                                                Divlja plaža
                                        mogućnost prijevoza
                                                  barkom




Obitelj Bernik , već više od pola stoljeća bavi se ribolovom.

Od 2003 godine u ponudi imamo i sobe za odmor.

Nudimo Vam ugodan odmor u našem domu opremljenom u starinskom ,

ribarskom ruhu.













Vaše rezervacije primamo na broj  mob:   00385 98 95 94 389

                                                                                     00385 99 212 50 68 


  ili na e-mail  :                                         bernik.rooms@gmail.com



  
                        Želimo Vam srdaćnu dobrodošlicu i ugodan odmor  



 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga